Recepta na przejedzenie się w czasach pandemii
fot. nadesłane
Układ pokarmowy jest jednym z najciężej pracujących systemów w naszym organizmie. Niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości to tylko niektóre symptomy jego obciążenia. Aby układ pokarmowy mógł wrócić do formy po ciężkim i tłustym zimowym jedzeniu, warto odciążyć go i przyśpieszyć proces trawienia dzięki zmodyfikowaniu nawyków żywieniowych. Wystarczy kilka zmian w sposobie odżywiania, aby na nowo poczuć się lekko.
REKLAMA
Oto kilka domowych sposobów pozwalających ograniczyć dolegliwości trawienne i znacząco poprawić własne samopoczucie:
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
- Włącz do diety pokarmy najzdrowsze dla układu pokarmowego:
- Burak – zawarte w nim betacyjaniny usprawniają proces detoksykacji w wątrobie i pobudzają wytwarzanie żółci.
- Mięta – wspomaga trawienie, pomaga uregulować częstotliwość skurczów jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych.
- Czosnek – stymuluje rozwój dobrych bakterii, jest naturalnym środkiem przeciwpasożytniczym i antyinfekcyjnym.
- Koper włoski – łagodzi zaburzenia gastryczne, uczucie pełności, ból brzucha i wzdęcia, przywraca prawidłową perystaltykę jelit.
- Rukola – pobudza trawienie tłuszczów, stymuluje przepływ żółci, usprawnia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z wątroby.
- Karczoch – zawiera kwasy kawoilochinowe, które przyśpieszają wytwarzanie żółci w wątrobie i pobudzają jej przepływ.
- Nasiona kminku – łagodzą bolesne wzdęcia i działają lekko przeciwskurczowo, dlatego zalecane są szczególnie przy kolkach.
- Lukrecja – zawiera kwas galicyretynowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Jedz więcej błonnika
- Wybieraj świeże produkty sezonowe
- Postaw na jakość, a nie na ilość
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE