Jaka ryba na święta?
fot. nadesłane
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, dlatego wielu z osób zaczyna zastanawiać się nad świątecznym menu. Stoły wigilijne w różnych regionach naszego kraju mogą się od siebie różnić, ale elementem łączącym je wszystkie bezsprzecznie są ryby. W ostatnich latach wokół ryb narosło wiele sporów. Sporo mówi się o ich prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm, jednocześnie słysząc informacje, że ryby to jednak trucizna, której powinniśmy unikać, ponieważ zawierają w sobie wiele substancji szkodliwych, które przenikają do mięsa z zanieczyszczonego środowiska. Jak jest naprawdę?
REKLAMA
Dlaczego powinniśmy spożywać ryby?
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Prace badawcze Morskiego Instytutu Rybackiego – Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Chemii Żywności i Środowiska pozwoliły ocenić wartość odżywczą a także zawartość substancji niepożądanych w gatunkach dostępnych na polskim rynku. Takie informacje są cenną wskazówką, które ryby warto kupować, a których powinniśmy unikać.
Po analizie powyższych gatunków ryb dostępnych na Polskim rynku, uwagę powinniśmy skierować na pstrąga hodowlanego, który charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą i jednocześnie najniższą zawartością substancji niepożądanych. To pstrąg hodowlany powinien królować na naszych wigilijnych stołach.
Z badań prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki w ostatnich latach wynika, że ilość substancji niepożądanych takich jak kadm czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o działaniu rakotwórczym jest wyższa w rybach wędzonych niż w rybach surowych, dlatego powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie tego typu produktów rybnych. Ponadto stwierdzono, że zdecydowanie niższymi zawartościami dioksyn charakteryzowały się ryby hodowlane w stosunku do ryb dziko żyjących, ze względu na stosowanie pasz o kontrolowanym składzie. W przypadku ryb dziko żyjących, odżywiających się planktonem lub innymi gatunkami ryb, kumulacja dioksyn jest znacząco wyższa.
Dane do jakich mamy dostęp pozwalają stwierdzić również, że ryby dostępne na polskim rynku są produktami względnie bezpiecznymi, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie, ze względu na ich szerokie zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, jak również jako dobre źródło witaminy D3 oraz selenu. Należy jednak brać pod uwagę po ryb sięgamy najczęściej i pamiętać, że toksyczne działanie każdego produktu żywnościowego, w tym również ryb, zależy przede wszystkim od częstości oraz ilości jego spożycia. Warto pamiętać o wyborze certyfikowanych ryb np. z niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że produkty pochodzą ze zrównoważonych połowów, a kupowana ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
- Ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zawierającego aminokwasy egzogenne takie jak metionina, lizyna, tryptofan i treonina, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, powinny więc być dostarczane z pożywieniem.
- Mięso ryb obfituje również w wiele mikro- i makroelementów takich jak wapń, fosfor, fluor, jod oraz selen, jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. A, E oraz witaminy D3, która ma wpływ na właściwą mineralizację kości.
- Ryby, obok alg morskich, stanowią najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas dekozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA). Oba te kwasy tłuszczowe należą do rodziny omega-3. Kwasy EPA i DHA nie są syntetyzowane w naszym organizmie, dlatego powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Spożycie odpowiednich ilości kwasów EPA i DHA obniża poziom trójglicerydów w naszym organizmie, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób krążenia, spowalnia wzrost płytki miażdżycowej, wzmacnia odporność, obniża ilość stanu zapalnego w naszym organizmie, ułatwia radzenie sobie ze stresem oraz poprawia pamięć.
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Prace badawcze Morskiego Instytutu Rybackiego – Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Chemii Żywności i Środowiska pozwoliły ocenić wartość odżywczą a także zawartość substancji niepożądanych w gatunkach dostępnych na polskim rynku. Takie informacje są cenną wskazówką, które ryby warto kupować, a których powinniśmy unikać.
- Ryby bałtyckie – łosoś, dorsz, śledź
- Ryby hodowane w Polsce – pstrąg, karp
- Ryby oceaniczne - importowane z Chin – sola, mintaj
- Ryby hodowlane- importowane z Wietnamu oraz Chin – tilapia, panga
Po analizie powyższych gatunków ryb dostępnych na Polskim rynku, uwagę powinniśmy skierować na pstrąga hodowlanego, który charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą i jednocześnie najniższą zawartością substancji niepożądanych. To pstrąg hodowlany powinien królować na naszych wigilijnych stołach.
Z badań prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki w ostatnich latach wynika, że ilość substancji niepożądanych takich jak kadm czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o działaniu rakotwórczym jest wyższa w rybach wędzonych niż w rybach surowych, dlatego powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie tego typu produktów rybnych. Ponadto stwierdzono, że zdecydowanie niższymi zawartościami dioksyn charakteryzowały się ryby hodowlane w stosunku do ryb dziko żyjących, ze względu na stosowanie pasz o kontrolowanym składzie. W przypadku ryb dziko żyjących, odżywiających się planktonem lub innymi gatunkami ryb, kumulacja dioksyn jest znacząco wyższa.
Dane do jakich mamy dostęp pozwalają stwierdzić również, że ryby dostępne na polskim rynku są produktami względnie bezpiecznymi, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie, ze względu na ich szerokie zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, jak również jako dobre źródło witaminy D3 oraz selenu. Należy jednak brać pod uwagę po ryb sięgamy najczęściej i pamiętać, że toksyczne działanie każdego produktu żywnościowego, w tym również ryb, zależy przede wszystkim od częstości oraz ilości jego spożycia. Warto pamiętać o wyborze certyfikowanych ryb np. z niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że produkty pochodzą ze zrównoważonych połowów, a kupowana ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE