Jak Zdrowo zagryźć stres
fot. nadesłane
Współczesny styl życia powoduje, że stres staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Choć tzw. „hormony stresowe” początkowo podnoszą wydolność fizyczną i umysłową, to w dłuższej perspektywie (permanentny stres) znacznie osłabiają organizm. Często, chcąc sobie poradzić z wyzwaniami codzienności, sięgamy po jedzenie.
REKLAMA
Co sprawia, że żywność działa na nas uspokajająco? Jak „zajadać” stres, aby nie musieć wybierać między zdrowiem a dobrym humorem?
Kiedy jemy, czujemy się lepiej, musimy jednak pamiętać, że jest ogromna różnica między spożywaniem produktów o właściwościach uspokajających a jedzeniem jakiejkolwiek żywności w celu emocjonalnego „znieczulenia”. Są produkty dające bardzo szybką, ale – niestety – tylko tymczasową poprawę samopoczucia. Ich „korzystne” działanie słabnie równie prędko, jak się pojawiło, pozostawiając po sobie zbędne kilogramy i wyrzuty sumienia… Ale są i takie, które zawierają składniki wpływające pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.
Za prawidłową pracę układu nerwowego w dużym stopniu odpowiadają witaminy z grupy B, magnez, mangan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 a także aminokwasy – tyrozyna i tryptofan. Dieta „łagodząca stres” powinna więc szczególnie obfitować w orzechy, nasiona słonecznika i pestki dyni, kasze, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.
Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.
Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.
Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
Kiedy jemy, czujemy się lepiej, musimy jednak pamiętać, że jest ogromna różnica między spożywaniem produktów o właściwościach uspokajających a jedzeniem jakiejkolwiek żywności w celu emocjonalnego „znieczulenia”. Są produkty dające bardzo szybką, ale – niestety – tylko tymczasową poprawę samopoczucia. Ich „korzystne” działanie słabnie równie prędko, jak się pojawiło, pozostawiając po sobie zbędne kilogramy i wyrzuty sumienia… Ale są i takie, które zawierają składniki wpływające pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.
Za prawidłową pracę układu nerwowego w dużym stopniu odpowiadają witaminy z grupy B, magnez, mangan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 a także aminokwasy – tyrozyna i tryptofan. Dieta „łagodząca stres” powinna więc szczególnie obfitować w orzechy, nasiona słonecznika i pestki dyni, kasze, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.
- Witaminy z grupy B
- Magnez
- Tyrozyna i tryptofan
- Herbatka na stres
- Sezam
- Płatki owsiane
- Migdały
- Pomidory z bazylią
- Orzechy i pistacje
- Warzywa i owoce
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.
Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.
Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.
Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE