reklama
kategoria: Zdrowie
4 marzec 2020

Czy świat nas zatruwa?

fot. nadesłane
Na co dzień dbamy o higienę, troszczymy się by mieć czystą skórę, gładką cerę pozbawioną niedoskonałości. Dlaczego równie skrupulatnie nie dbamy o nasze wnętrze? Dostarczamy śmieciowego jedzenia, konserwantów, chemicznych dodatków. Co więcej, spaliny, smog, zanieczyszczone powietrze sprawiają, że ilość toksyn wzrasta niezależnie od nas. W efekcie nasze wnętrze staje się zanieczyszczone. By odzyskać energię i cieszyć się zdrowiem, konieczne jest podjęcie gruntownej zmiany.
REKLAMA
Szkodliwi truciciele

Toksyny dostają się do organizmu wieloma drogami, są to:
  • Żywność i napoje. Zbyt duża ilość jedzenia, jego wątpliwa jakość i oparty na chemicznych dodatkach skład są zgubą dla przewodu pokarmowego. Bardzo często wybieramy żywność, która nas zaflegmia (mleko, biała mąka, mięso), więc jednocześnie przygotowujemy warunki wprost idealne dla rozwoju bakterii i wszelkiego rodzaju infekcji. Tłuszcze trans, barwniki, cukry, konserwanty zaburzają procesy wydalnicze, w efekcie toksyny kumulują się i uszkadzają ważne narządy takie jak nerki, wątroba, jelito grube.
  • Powietrze towarzyszy nam od chwili narodzin, do chwili śmierci. Jego zła jakość ma duży wpływ na kondycję naszego zdrowia. Toksyczne substancje w nim zawarte dostają się do organizmu i odkładają w śluzówce dróg oddechowych i płuc. Spaliny, cząstki gumy z opon i okładzin hamulców tworzą duże zapylenie, które obciąża płuca i przyczynia się do występowaniu wielu dolegliwości.
  • Zanieczyszczenia organiczne pestycydy oraz dioksyny. Chemikalia stosowane są do walki z insektami, gryzoniami i chwastami. Nie warto wierzyć w stwierdzenia, że są całkowicie obojętne dla człowieka. Nie da się ich usunąć bezpowrotnie zwłaszcza, że związki te mają wolny czas rozkładu, są mało lotne, z łatwością kumulują się w tłuszczach (w tkance tłuszczowej zwierząt). Zawsze jakaś część pozostanie w glebie, w wodzie, a ostatecznie w produktach, które spożywamy my. Szkodzą wszystkim organizmom żywym, nie tylko tym, które uważane są przez człowieka za niepotrzebne, są zgubne również dla nas!
  • Aluminium. Dziś, nie mamy wątpliwości, że związek ten jest niebezpieczny i działa jako neurotoksyna. Udowodniono nawet, że w miejscach o podwyższonym stężeniu tego pierwiastka występuje większa zachorowalność na chorobę Alzheimera. Aluminum dostarczamy wraz z przypalonymi garnkami, z proszkiem do pieczenia, związkami przeciwzbrylającymi, emulgatorami, lekami.
  • Kosmetyki. Często sprawdzamy skład produktów spożywczych, a czy kiedykolwiek przyszło nam do głowy, by sprawdzić skład ulubionego kremu, balsamu, żelu? Niektóre składniki mogą być bardzo niebezpieczne, przenikają do krwi, a nawet przez łożysko kobiet ciężarnych. Ich skutki uboczne objawiają się niepożądanymi reakcjami alergicznymi, łuszczeniem skóry, wypadaniem włosów, problemami hormonalnymi.


Skutki

Na skutki działania toksyn nie trzeba długo czekać. Jedne substancje kumulują się silniej inne słabiej, a część pozostaje z nami nawet do końca życia. To, jak nasz organizm zareaguje na ich obecność zależy od sprawności wątroby, płuc i nerek. Jeśli narządy te nie działają prawidłowo, toksyny gromadzą się i uszkadzają tkanki. Tak samo, jeżeli okrężnica nie funkcjonuje prawidłowo, wówczas toksyczne związki są na powrót wchłaniane powodując wiele dolegliwości. Objawami zatoksykowania organizmu są:
  • uczucie ogólnego zmęczenia
  • obniżenie sprawności psychicznej i fizycznej
  • kłopoty z krążeniem
  • bóle głowy
  • problemy z zatokami
  • kandydoza
  • choroby wątroby, nerek, płuc
  • obrzęki
  • wzdęcia i zaparcia
  • problemy z koncentracją
  • borelioza
  • nowotwory i wiele, wiele innych.


Niezwykłe terapie

Niejednokrotnie słyszymy o cudownie uzdrawiających terapiach oczyszczających. Terapia sokami, koktajlami, dieta jaglana, używanie proszków, które wystarczy rozpuścić w wodzie i spożywać jako zamiennik posiłku wydają się “bardzo dobrym” rozwiązaniem. Gdyby rzeczywiście działały moglibyśmy jeść wszystko, zatruwać się, nie dbać o siebie, a potem łyknąć kilka tabletek, pić soki przez kilka dni i problem z głowy – organizm oczyszczony. Gdyby tak było to nie mówilibyśmy w ogóle o czymś takim jak zatoksykowanie organizmu i konieczność detoksykacji. A jednak problem istnieje. Istnieje, bo tylko indywidualne podejście może pomóc raz na zawsze.


Genetyka

Nasze genialne ciało umie samo neutralizować toksyny. Potrzebuje do tego enzymów, których produkcję warunkuje obecność określonych genów. Mutacje i niektóre polimorfizmy tych genów sprawiają, że indywidualna zdolność detoksykacji jest znacznie mniejsza, co znacząco podnosi ryzyko występowania wielu chorób spowodowanych przez substancje toksyczne.


Odpowiednie oczyszczanie

Oczyszczanie organizmu będzie przebiegać sprawnie i skutecznie jeśli przeprowadzimy je na wielu frontach jednocześnie.
 
  • Zmiana diety
Wdrożenie spersonalizowanego programu żywieniowego pozwala usunąć przewlekłe stany zapalne, które osłabiają funkcjonowanie organizmu. Dzięki temu wzmocnimy cały organizm, który będzie w stanie skuteczniej przeprowadzać procesy detoksykacyjne. Warto skorzystać z badań nutriimmunologicznych, które wykrywają wszelkie szkodliwe reakcje wywoływane produkty spożywcze i pozwalają na idealne dopasowanie składników pożywienia.
 
  • Oczyszczanie wątroby
Wątroba to centrum detoksykacji w naszym ciele. Kiedy jest zablokowana przez kamienie żółciowe jej właściwości i zdolność do spełniania swojej funkcji są ograniczone. Przez dostarczanie zbyt małej ilości składników odżywczych i energii do komórek naszego ciała zaburzamy naturalną homeostazę organizmu. Objawy taki jak cienie pod oczami, bóle głowy, dolegliwości trawienne, dysfunkcja nerek, trzustki to skutek zalegania kamieni w wątrobie i woreczku żółciowym. Niezbędne jest ich natychmiastowe usunięcie. Zapewni to lepsze funkcjonowanie układu trawiennego, przywrócenie równowagi hormonalnej, poprawę stanu skóry i ogólne lepsze samopoczucie.
 
  • Odbudowa flory jelitowej
Toksyny wywołują przewlekły stan zapalny, który powoduje uszkodzenie mikroflory jelitowej. Spada liczba “dobrych” bakterii, które pełnią niezwykle ważne funkcje takie jak: zapobieganie grzybicy i chorobom bakteryjnym, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, wiązanie szkodliwych, rakotwórczych produktów przemiany materii. Wiele schorzeń takich jak cukrzyca, otyłość, trądzik wiąże się ze zmianą składu flory jelitowej. Niebezpieczna jest też nieszczelność jelit. Uchyłki w jelitach powodują przenikanie drobnoustrojów, grzybów, toksyn do krwioobiegu, a to z kolei zaburzenie pracy całego organizmu. Florę możemy odbudować dzięki odpowiedniej diecie.



Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. www.strelau.pl
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Kolbuszowa
10.3°C
wschód słońca: 06:22
zachód słońca: 16:10
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Kolbuszowie